Niks op de WC vannacht. Wel weer een prachtige maan.
Vanmorgen zijn Ireen en ik naar Wolvega gereden om de deurplaat te kopen. Zoals gebruikelijk werden we weer op vriendelijke wijze geholpen. Nadat de plaat met de heftruck op de aanhanger was geladen, zijn we naar huis gereden waar we de plaat op balken op de aanhanger gestald hebben. Ik zal vragen of Erik de volgende keer dat hij hier komt zijn cirkelzaag mee neemt. Dan kunnen we de plaat op maat zagen zodat we de delen wat beter op kunnen slaan, want nu is het niet erg handzaam (en erg zwaar).
Om kwart voor twee ontmoetten we Joukje en George op de afgesproken plek en zijn we naar Zandhuizen gefietst, waar de boerderij van Jaap, de broer van Joukje, staat. De boerderij is prachtig gelegen, met een mooie vijver achter het huis en een geweldig uitzicht. Een paar jaar geleden hebben ze brand gehad, waarna het bedrijf opnieuw opgebouwd moest worden. In de komende tijd gaat zoon Bert het bedrijf overnemen, Jaap en zijn vrouw (die dan weer bij Irene op koor zit) nemen tijdelijk hun intrek in een woonunit naast de boerderij, tot de transitie voltooid is en ze ergens anders gaan wonen.
Jaap leidde ons rond en wat direct opviel was dat het een overzichtelijk bedrijf is. Één grote stal waar 96 koeien staan, een schuur voor het machinepark (dat relatief klein is, een trekker, maaier, voermengwagen en waarschijnlijk nog wel iets maar dat ben ik even vergeten), een stierenstal en vier kuilgrasbulten. En dan natuurlijk de 50 hectare land, waarop gras en mais verbouwd wordt voor veevoer. De bedrijfsvoering is superefficiënt. Een melkrobot, een mestveegrobot en een voeraanschuifrobot in de stal doen zelfstandig hun werk, behoorlijk high tech allemaal.
De koeien, ook allemaal voorzien van een sensor, kunnen vrij naar buiten lopen maar verkiezen als het aan hun ligt de stal boven de wei. Dat is meteen een dingetje, want de koeien móeten tenminste 6 uur per dag buiten lopen vanwege het predikaat "weidemelk".
Jaap kan de hele operatie in zijn eentje runnen, al maakt hij voor diverse werkzaamheden op het land wel gebruik van een loonbedrijf. Het is simpelweg te duur om alle machines daarvoor in huis te hebben. In de stal kunnen de koeien vrij rondlopen, gemolken worden als ze daar zin in hebben (met als beloning wat krachtvoer), chillen op koeienmatrassen of zichzelf verwennen met de massageborstel. Ik had gedacht dat er één ras zou zijn, maar er bleek van alles rond te lopen.
In de stierenstal staan 140 stiertjes die niet van Jaap zijn, hij voert ze alleen (tot ze acht maanden zijn, dan gaan ze naar de slacht). Na de bezichtiging hebben we koffie gedronken en gezellig gekletst. Zoals te verwachten was heb ik gedurende het hele bezoek een constante stroom vragen afgevuurd, ik wilde ten slotte te weten komen, en begrijpen, hoe het allemaal toegaat op een boerderij. Ik was daar zo druk mee dat er van foto's maken niet veel terecht gekomen is. Natuurlijk wisten wij wel dat het romantische beeld van het boerenleven achterhaald was (dat in werkelijkheid waarschijnlijk allesbehalve romantisch was), alleen wisten we niet hoe het dan wèl is. Fosfaatrechten, melkprijzen, mestquota, stikstof, gier injecteren, we hebben van alles en nog veel meer besproken. Dat was buitengewoon interessant en verhelderend. Zo worden koeien bijvoorbeeld niet alleen kunstmatig geïnsemineerd vanwege de efficiëntie (de sensor laat weten wanneer een koe tochtig is), boeren willen gewoon liever geen stieren. Dat zijn levensgevaarlijke beesten, voorbeelden te over dat het mis ging (als in ècht mis).
Al met al was het een erg leerzaam en leuk bezoek dat meer dan aan de verwachtingen voldeed en zoveel indrukken achter liet dat we het nog steeds aan het verwerken zijn.
Morgen metselen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten